11.7.15

Şıllık Şilaki Tarifi

11.7.15









sizlere  Şanlıurfa yöresinde ortaya çıkan ve çok dağınık bir tatlı olduğu için adına "şıllık" denilen tatlı günümüze kadar hiç bozulmadan gelmiş . Ancak isminden dolayı muhafazakar bir yapıya sahip olan Şanlıurfa'da özellikle bayanlar bu meşhur tatlıyı yemek istediklerinde bir türlü ismini söyleyemiyorlar. Ya yanlarındaki erkekler siparişi veriyor ya da tatlının ismini söylemeden "o tatlıdan getirir misiniz?" diyerek sipariş verilir.  tatlının isminin Osmanlı devleti zamanına dayandığını o dönemde tatlı dağınık olduğu için şıllık isminin verildiğini belirterek, "Gerçekten de tabiri caizse tatlı dansöz gibi bir tatlı. Bu nedenle ismi de şıllık tatlısı. Ancak çok hafif ve lezzetli bir tatlı..ismini hiç sevmediğim hatta yargıladığım bu lezzetli :) tatlının tarifini aşamalı olarak sizlere vereceğim benimde kendime göre püf noktalarım vaarr ben şıllık demem aslında .. ama siz ne olduğunu öğrenin diye olduğu gibi yazıya döktüm kesme tatlı diyorum düşünsenize size akşam ne tatlı var diye sorulduğun da bey sana şıllık yaptım bence utandırıcı bir isim neyse zamanında koyulmuş bir isim :) tarihçesini biliyorum fakat çoğunlukla yargıya tabi tutulduğu için fazla derine inmeyeceğim farklı isimleride bulunan bu tatlımızın tarifine geçelim..


MALZEMELER

  • 1 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1  çimdik tuz
ŞERBETİ

1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

KIZARTMAK İÇİN 
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağı
ARASI İÇİN

  • 1 su bardağı ceviz

SÜSLEMEK İÇİN
  • 1 yemek  kaşığı fısttık tozu

YAPILIŞI



1. su,un tuz karıştırma kabına alınır iyice çırpılı,



2. tavamıza azıcık sıvıyağı dökelim ve hafif kızınca 1 kepçe harcımızdan tavaya alıp iyice yayalım lütfen ince olacak şekilde yapalım,

3. yapıp kızarttığımız hamurlarımızı tabağa alalım, soğuduktan sonra cevizleri serpiştirelim,





4. saralım resimdeki gibi, ve sardığımız hamurlarımızı sunumdaki gibi keselim servis tabağımıza alalım , şerbetimizi yapmak için teryağı hariç malzemeleri tencereye alalım 1 saat kadar kaynatalım indirmeye 10 dakika kala tereyağını da ekleyelim ilk sıcağı çıkınca soğuyan tatlımıza ekleyelim  tatlı soğuk şerbet sıcak olacak süsleyelim . bazen şerbet yerine pekmezli şerbet yapılır fikir olsun.
NOT: hamura yumurta katanlar oluyor fakat önermem şerbeti koyunca yumurta kokusu rahatsız edici olabiliyor...
                                                   AFİYET OLSUN.....














2 yorum: