16.11.15

Aşure Tarifi

16.11.15
Hayırlı akşamlar dileriiim tariflerimi eklemeye devam ediyorum fırsat buldukça evet tarifi yazdım benim aşuremde farklı yaptığım birşey var :) inciri ayrı bir yerde haşlayıp az suda ve enson suyuyla birlikte aşurenin üzerine gezdirdim. benim öyle hoşuma gidiyor onu yapmazsanız gayet şeffaf bir rengi oluyor emin olun...Ben diyette olduğumdan dolayı :) damağıma az şeker yeterli gelmişti ama şüpheliydim komşuma tattırdım az olduğunu anlayınca orta boy bir tencereye 7 kepçe aşurwe koyup ocağa aldım 1 su bardağı süt ve yeteri kadar şekeri ekleyip bir gtaşım pişirdim şeker eriyince o pişirdiğim ökarışımı büyük tenceredeki aşureye ekleyip iyice karıştırdım vee tadı gayet güzel oldu ve tam puan aldı şimdiden olay gelsiiin...

insanlık tarihi kadar eski bir tatlı aşure. Hem Muharrem ayının onuncu gününe tevafuk etmiş birçok olayı anmak ve kutlamak maksadıyla pişirildiği, hem de paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olduğu için aşure asla yalnızca bir tatlı değil. Rivayete göre gemisini kendisine inananlarla birlikte karaya oturtan Nuh Aleyhisselam'ın kalan yiyecekleri bir araya toplayıp pişirmesi sonucu ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden yoruma açık, her elde farklı marifet bulan bir tatlı aşure. Kuvvetli muhtemel o gün o gemide bulunanlar, günümüzde pişirilen aşureyi görse bir hayli şaşırırdı. Öyle ya içine katılan temel malzemeleri bir yana bırakırsak herkes damak tadına göre pişiriyor ve göz zevkine göre süslüyor aşureyi. Bu yüzden aşure nasıl yapılır sorusunun tek bir cevabı yok. En az yedi malzeme konularak ve en az yedi kapıya dağıtılması gerektiği geleneğinden hareket ettik.

PÜF NOKTALARI !!!
Aşurenin kararmaması için incir ve ceviz gibi malzemeler yalnızca süslemede, o da aşure soğuduktan sonra eklenmeli. Tüter, inciri illa ki aşurenin içinde sevenlere ayrı bir kapta haşlayıp, doğradıktan sonra kâselerin dibine paylaştırmalarını ve sonrasında sıcak aşurenin kâselere dökülmesini öneriyor. Karanfil ve gül suyu aşureyi ocaktan indirmeye yakın ya da hemen akabinde katılmalı.

MASAMIZDAKİ DİĞER TARİFLER.

SU BÖREĞİ

KESİK KURABİYE

ISPANAKLI PASTA

RULO PATATES SALATASI

AŞURE

LOKMALIK ZEYTİNLİ POĞAÇA

MEVLÜT MASASI







MALZEMELER


  • 1 Kg yarma
  • yarım kg önceden haşladığımız nohut
  • yarım kg önceden haşladığımız kuru fasülye
  • 1,5 kg şeker,
  • 250 grm sarı kuru üzüm,
  • 250 grm kara kuru üzüm  :)  
  • 1 paket kuş üzümü,
  • 250 grm sarı kuru kayısı,
  • 250 grm gün kurusu kayısı,
  • 250 grm kuru incir,
  • 1 tane iri portakal,
  • 1 çay bardağı iri kırılmış fındık,
  • yarım çay bardağı hindistan cevizi,
  •  1 tane golden elma,
  • 2 tane çubuk tarçın,
  • 4 tane karanfil,
  • 20 litrelik tencere bütün malzemeleri kaldırır.
SÜSLEMESİ İÇİN
  • 2 Tane iri nar,
  • 250 gram kırılmış fındık,
  • dilerseniz ceviz
 NAR NASIL TEMİZLENİR
narı yıkayalım ve ortadan ikiye keselim kestiğimiz narın bir parçasını hafif elimizle yaralım ve küçük bir kabın içinde elimde tutup kaşık sırtıyla sert hamlelerle tanecikleri hazırladığımız kabın içerisine düşürelim, diğer parçayıda aynı işlemden geçirelim..
YAPILIŞI

1.  Öncelikle bakliyatları mutlaka akşamdan ıslamamız gerekmektedir. 1 Kg yarmayı geniş bir tencerede 10  dakika haşlayalım,sabaha kadar şişmesini beklemeliyiz. sabah aşureyi yapmaya başladığımızda öncelikle yarmayı 20 litrelik tencereye aktaralım ve üstüne 15 litre su ekleyelim ve kaynatmaya bırakalım, bir yandan da nohutu ve kuru fasülyeyi haşlayalım. ayrı ayrı haşlamamızda yarar vardır. '' yarma iyice haşlandıktan sonra yani suyu şeffaf renk olup hafif katılaştıktan sonya haşladığımız hohut ve kurufasülye yi göz kararı azar azar ekleyelim. şekeride ekleyip iyice karıştıralım   Ardından  ayrı küçük bir tencerede sarı üzüm,kuru üzüm, kuş üzümü 'nü koyup 1 su bardağı su ile iyice haşlayalım üzümler şişecek ve büyüyeceklerdir suyunu süzüp haşlanan malzemelerimize ekleyelim. tekrar aynı tencerede kayısıları ve inciri koyup üstüne su ekleyelim ve tekrar onuda haşlayalım yumuşadıktan sonra onun suyunu da süzüp kaynayan malzemelere ekleyelim. kaynayan malzemelerin içine 1 tane çubuk tarçın 4 tane karanfil ekleyelimkarıştıralım ve tadına bakalım şekeri az olursa şeker ilavesi yapılabilir. yarım çay bardağı hindistan cevizi, yarım portakalın suyunu sıkıp ekleyelim bir dili portakal kabuğu da ekleyelim, kıvam ağır ağır katılaşacaktır. 1 çay bardağı kadar iri kırılmış fındık 'ta ekleyelim ve kıvamına bakalım katılaştıysa 1 tane elmayıda kabuklarını soyup minik küpler halinde içine doğrayalım vee aşuremiz hazır kaselerimize dolduralım 10 dakika dinlendirdikten sonra süsleyelim...Afiyet olsun..





7 yorum:

  1. şimdi o misfir masanda olmak vardı çok severim aşureyi eline sağlık canım
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sağol ablaam inşallah birgün aynı masada oturmakta kısmet olur..@rojdanınmutfağı

      Sil
    2. çok sağol ablaam inşallah birgün aynı masada oturmakta kısmet olur..@rojdanınmutfağı

      Sil
  2. Aşure harika görünüyor ellerinize sağlık Rojdacım.Sevgiler.
    gulayinmutfagindan@blogspot.com.

    YanıtlaSil
  3. çok teşekür ederim gülay hanımcım...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık. Güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Allah kabul etsin canim muhtesem görünüyor

    YanıtlaSil