14.11.15

Ispanaklı Yaş Pasta Tarifi

14.11.15



Hayırlı akşamlar dilerim sevgili takipçilerim..sayfam gün geçtikçe büyüyor :) ve bu durum çok mutlu ediyor beni aslında okadar büyük bir sayı değil ama sayfam henüz 8 aylık yani 2. çocuğum gibi çok severek ve mutlu olarak sayfamla ilgileniyorum illaki eksikler vardır. ama olsun geliştirebileceğime inanıyorum.şu konunun altını çizmem gerekmekte tariflerim kessinlikle defalarca denenmeden  artıları eksileri tartmadan yazmıyorum ve de önermiyorum.. :) Eveet bu sofram Mevlüt yaptığım güne ait Aşure 'nin son gününe yetiştirdiğim yani ancak fırsat bulduğum gün Hemeen yapıverdim komşularımla yapmış olduğum mevlütte yaptıklarımı sırasıyla sizlere anlatacağım zaman buldukça :) Ama çok güzel bir gün geçirdik evlendiğim günden beri görmediğim aysel teyzemi gördüm çook eskilere gittim ve çok duygulandım  :(  yaşlanıyoruz galiba'' Komşularımın hepsi geldi tabi apartman yenilendi yani hemen hemen dairelerin yarısı değişti. sevdiğim komşularım gitti ama Hayat yaşam savaşı diyelim Alıştık galiba yeni komşularım'da çok samimi ve cana yakınlar ve hepsiyle çok güzel Bir gün geçirdik  :) Ne diyelim Evlerimizden Bereket Masamızdan sevdiklerimiz eksik olmasın Kalabalık Masalarımız,Bol kahkahalarımız Eksik olmasın...( ŞÜKÜR DUASI İÇİN TARİFTEN SONRA EN AŞAĞIYA İNMEYİ UNUTMAYIN .....

MASAMIZDAKİ DİĞER TARİFLER.

SU BÖREĞİ

KESİK KURABİYE

RULO PATATES SALATASI

AŞURE

LOKMALIK ZEYTİNLİ POĞAÇA

MEVLÜT MASASI


MALZEMELER


  • 3 yumurta,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1  paket krem şanti,
  • 1 su bardağı haşlanmış ıspanak püresi( yarım kg)
  • 1 su bardağı süt,


KREMASI İÇİN

2 su bardağı süt
1çay bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 paket kremşanti,
2 tane damla sakızlı sakız :)


YAPILIŞI.

  1. ıspanak yapraklarını yıkayıp kaynayan suya koyup hafif rengi döndükten sonra çıkarıp soğuk suya aktalım süzdürüp robottan çekip püre haline getiriyoruz.
  2. arıştırma kabının içerisine yumurtayı kırıyoruz. Üzerine toz şekeri döküp mikserle karıştırıp köpürtüyoruz.
  3. 1 su bardağı sıvıyağını,1 su bardağı önceden hazırlanmış ıspanak püresi, 1 paket vanilya ' da ekleyip yavaşça karıştıralım,
  4. unu ve kabartma tozunu ekleyelim tekrar karıştıralım amaa unu yavaş yavaş ve azar azar eklemelisiniz çok olmasın katı olursa kek hamuru olmaktan çıkacaktır.
  5. kelepçeli kalıbımızı tereyağı ile yağlıyalım ve kek karışımını içine döküp önceden 170 derecelik  ısıtılmış  fırına yolcu edelim fırın kapağını 40 dakika açmadan pişirelim.
  6. uzun kürdan yada bıçak yardımıyla kekin ortasına batıralım batırdığımız kürdan yada bıçak temiz çıktıysa yani kek yapışmadıysa tamamdır çıkartalım.
  7. fırından çıkan keke 1 peçete örtelim ve soğumaya bırakalım.
  8. soğuyan kekimiz yani pandispanyamızı 2 ye yada 3 e bölelim bıçak yada ip yardımı ile ben bıçak kullandım.böldüğümüz kekin aralarından biraz kek kırpalım süslemeye kullanılacak.
  9. kekimizin 1. katına önceden hazırlayıp soğuttuğumuz kremayı sürelim 2 katınıda üstüne serelim ve tekrar krema  kenarlarına gelecek şekilde iyice supatula yardımı ile sürelim.
  10. buzdolabında 15 dakika  üstü açık dinlendirelim. o sırada 1 paket kremşantiyi 1 su bardağı süt yada su ile çırpalım hazırlanan kremşantiyide dolaba dinlenmeye alalım.
  11. 15 dakikanın sonunda pastayı, kremşanti'yi dolaptan alalım kremşantiyi tekrar spatula yardımı ile pastaya iyice sürelim, ayırdığımız kek kırıntılarını elimizle iyice ufaltalım pastaya serpiştirelim.. dilerseniz inci çikolatayı da süslemede kullanabilirsiniz.


KREMA YAPILIŞI.

Bir tencereye süt, şeker, un koyup çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. soğumaya bırakıyoruz.
Toz şantiyle  'de ekliyoruz ve tekrar çırpıyoruz. Afiyet olsun






Kuranı Kerim’in bir çok yerinde “Efe la yeşkurun” yani “Hala şükretmeyecekler mi ?” denilmektedir. Aynı şekilde Rahman Suresinde bir çok yerde “Febieyyi alai rabbikuma tukezziban.” yani “Rabbinizin nimetlerini nasıl yalanlarsınız?” denilmektedir.
Şükür, nimeti verene karşı duyulan minnetin açık bir göstergesidir.O yüzden, kendisinden bir iyilik gördüğümüz kişiye teşekkür ederiz. Şükür ve minneti en çok hak edense, mülkün mutlak sahibi olan Allah-ü Teâlâ’dır. Zaman zaman nankörlük edip, elimizdekini azımsıyor olsak da, nimet deryasında  yüzdüğümüzü kimse inkâr edemez.
En basitinden bir ihtiyacımızı gideren kişiye minnetimizi defalarca dile getirirken, sayısız ihtiyacımızı karşılayan Rabbimize şükrü hakkıyla yerine getirebiliyor muyuz? Mesela kalp ameliyatımızı başarıyla gerçekleştiren doktora bu çabasından dolayı defalarca teşekkür ediyoruz. Aynı teşekkürü o kalbi yoktan var eden Rabbimize karşı da yapmamız gerekmiyor mu?
Bizler “Ne kadar tüketiyorsan o kadar mutlusun” gibi dünyaperest anlayıştan vazgeçip; “ Çok şükür bugün de karnımız doydu.” diyerek Rabbimize şükretmeyi bilmeliyiz.
Şükür ile ilgili Mevlana Hazretlerini dinleyelim:
“Nimete şükretmek nimetten daha hoştur. Şükrü seven kimse, şükrü bırakır da nimet tarafına gider mi? Şükretmek, nimetin canıdır. Nimet ise deri gibidir, kabuk gibidir. Çünkü seni dostun kapısına ancak şükür götürür. Nimet insana uyanıklığın zıddına gaflet de verebilir. Şükretmek ise daima uyanıklık getirir. Sen aklını başına al da şükür nimeti ile gerçek nimeti avla!”
Rızka şükür ile ilgili Hz. Ali (ra)’dan bir örnek verelim:
İbn A’bad anlatıyor:
Hz. Ali r.a. bir gün bana:
Ey İbn A’bad, yemeğin hakkı nedir bilir misin, diye sordu.
Nedir ey Ebu Talib’in oğlu, dedim.ismillah, Allah’ım verdiğin rızıkları bizim için bereketli kıl.” demendir, dedi. Sonra:
Yemeğin şükrü nedir, diye sordu.
Onun şükrü nedir, diye kendisine sordum.
Bizi yediren ve içiren Allah’a hamd olsun.” demendir, buyurdu.
Hz. Ali (r.a) şükür ve nimet ilişkisini şu sözleriyle ortaya koyar:
“Nimet şükre ulaştırır. Şükürse nimetin artmasıyla doğrudan ilişkilidir. Her ikisi birbirine yakın iki boynuz gibidirler. Kuldan şükür kesilmediği sürece, Allah-ü Teâlâ’dan nimeti artırmak asla kesilmez.”
Türkçe Şükür Duası
Kainatın yaratıcısı ve yaşatıcısı Yüce Allah’a sonsuz hamd ü sena ve şükür; bütün resullerin seyyidi, enbiyanın imamı, asfiyanın serveri, mahlukatın ekmeli ve mürşidlerin sultanı Hazreti Muhammed Mustafa’ya, âline ve ashabına da nihayetsiz salât ü selam olsun.
Ey her zaman kullarına rahmet ve merhametiyle muamele eden Yüce Allahımız! Sen’den bu düşkün kullarına da merhamet edip bizi de iman-ı kâmil ve marifet-i tâmme ile donatmanı dileniyoruz. Sinelerimizde, Sen’in azamet ve ululuğunun hakkı olan hürmete kaynak teşkil edebilecek mehâbet, mehâfet ve vuslata karşı şevk ü iştiyak hislerini uyaracak yegane Zat Sen’sin! Ne olur, bu lütuflarından bizi mahrum bırakma! Bizleri razı ve hoşnut olacağın amellere muvaffak kıl.. taklide takılmayarak kendi iman binasını kendi cehd ü gayretiyle ikame eden, bu imanın tabiî bir neticesi olarak da yaptıklarını hep arızasız ve kusursuz olarak yerine getiren ve haklarında yerde-gökte ‘vüdd’/sevgi vaz’ettiğin kullarından eyle.. sadakatı, ihlası, Hak huzurunda hep hürmet içinde iki büklüm olup mütevazi davranmayı yani hudû ve huşûu da fıtratlarımızın bir yanı haline getir!
Ya Rab! Sen hak kelâmında ifade buyuruyorsun ki: “(Kullarım!) Bana dua edin, ben de o dualarınıza cevap vereyim!” İşte kapıkulların olarak huzurundayız ve Sana teveccüh ediyor, hakkımızda vereceğin hükmünü bekliyoruz. Ne olur, bahtına düştük, dualarımızı kabul etmemek suretiyle bizi haybete dûçar kalan zavallılardan eyleme; eyleme ve Yüce Kitab’ında vaadde bulunduğun gibi dualarımıza icabet eyle!..
Bizim de Efendimiz, bütün ebrar ve ahyârın da Efendisi olan Hazreti Ahmed ü Mahmud u Muhammed Mustafa’ya, peygamber hanesinin seçkin fertlerine ve ashâb-ı güzîne salât ü selam ederek bunları Sen’den dileniyoruz. Dualarımızı kabul buyur Rabbimiz!..










9 yorum:

  1. Ellerine sağlık Rojda'mm.... maşallah pastana da paylaşımına da bayıldım.... tebrik ederim... o güzel yanaklarından öpüyorum ablasının gülü.... sevgiler( Sema'nın Organik Mutfağı)

    YanıtlaSil
  2. Selma'nın Organik Mutfağı olacaktı ... kusura bakma Rojda'cım...😀 telden yazınca harfler uçuyor resmen😀💖👍

    YanıtlaSil
  3. olurmu @selma ablacım ne kusuru öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  4. Sağol emelimm canım teşekür ederim <3

    YanıtlaSil
  5. Rojdacım masann çok havalı duruyor emegine sağlık canım resimler süper olmuş pastana gelince harika gözüküyor

    YanıtlaSil
  6. Teşekür ederim vildancım :) <3

    YanıtlaSil
  7. Her şey çok güzel görünüyor.. Ispanaklı pasta da öyle... Üzerindeki inciler de apayrı güzellik katmış... Ellerinize sağlık.. Sevgiler...

    YanıtlaSil